Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre prasideda naujo korpuso statybos

2023-03-06



Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro laukia kardinalūs pokyčiai – pradedamos naujo 3 aukštų ligoninės korpuso statybos. Pagal 2022 metų gruodžio mėnesio pabaigoje pasirašytą statybos sutartį viena iš didžiausių statybos bendrovių „Naresta“ pastatys modernų 4150 kv. m ploto ligoninės korpusą.

Vasario 23 dieną Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre oficialiai paskelbta naujo ligoninės korpuso statybų pradžia ir į būsimo pastato pamatus įkasta simbolinė kapsulė ateities kartoms.

„Džiaugiuosi ne tik tuo, kad Vilniuje atsiras moderniausia Lietuvoje psichiatrijos ligoninė, bet ir tuo, kad išmokome racionaliai, taupydami kaštus spręsti infrastruktūros problemas“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Jo teigimu, naujojo korpuso statyba bus finansuojama ne tik iš savivaldybės ir įstaigos lėšų, bet ir iš parduoto nekilnojamojo turto. „Parduodami bus du ligoninės korpusai, kurių neįmanoma pritaikyti pažangiai medicinai dėl paminklosauginių reikalavimų. Tikiu, kad laimės visi – ir miestas, ir pastatai, kurie ras naują, tinkamesnę paskirtį ir bus toliau tinkamai naudojami“, – teigia R. Šimašius.

Parduodamas viešame el. aukcione NT bus apie 2,5 tūkst. kv. m ir su priskirtu apie 2 ha žemės sklypu. Kol kas pradinė NT pardavimo kaina nėra žinoma, o pats viešasis el. aukcionas planuojamas 2023 m. antroje metų pusėje/rudenį.

Planuojamo NT statybų kaina apie 12 mln. EUR, o trukmė apie 2 metai. Statybos bus finansuojamos iš 3 šaltinių – parduoto NT viešame el. aukcione lėšų, įstaigos lėšų bei Vilniaus miesto savivaldybės lėšų. Kadangi kol kas nežinoma parduodamo NT kaina, tai atitinkamai ir nėra galutinio finansavimo šaltinių detalizavimo konkrečiomis sumomis.

Nauja statyba – optimalus variantas

„Per pastaruosius kelerius metus buvo atnaujinti penki iš septynių psichikos centro korpusų, kuriuose gydomi pacientai, buvo sukurtos geresnės pacientų gydymo ir personalo darbo sąlygos, atsirado galimybė teikti naujas, unikalias psichikos sveikatos paslaugas. Deja, dviejų korpusų atnaujinti ir pritaikyti šiuolaikiniams reikalavimams nebuvo galimybės, nes pastatai įrašyti į saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą. Todėl naujo korpuso statyba yra optimalus ir šiai dienai bene vienintelis galimas variantas. Įgyvendinus naujo korpuso statybos projektą bus galima kokybiškai užtikrinti pacientų poreikius, orumą ir žmogaus teises“, – sako Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas Martynas Marcinkevičius.

Planuojama, kad į naująjį Psichikos sveikatos centro korpusą persikels Ūmios psichiatrijos, Psichosocialinės reabilitacijos ir Gerontopsichiatrijos skyriai. Šie skyriai iki šiol veikė dar praėjusio amžiaus pradžioje statytuose pastatuose, kurie neatitiko ne tik šiuolaikinėms psichiatrijos ligoninėms keliamų reikalavimų, tačiau neleido taikyti ir daugelio pažangių gydymo metodų.

Pastate pacientams bus įrengtos 53 vienvietės ir dvivietės palatos. Efektyviam pacientų gydymui bus įkurtos psichosocialinės reabilitacijos patalpos, audiovizualinės, šviesos terapijos kabinetai, dailės terapijos, muzikos terapijos ir darbo terapijos kambariai, kompiuterinio raštingumo klasė, sporto terapijos patalpos, sporto salė, masažo kabinetai, biblioteka – skaitykla, užimtumo kambariai pacientams, gydytojų ir konsultacijų kabinetai, susitikimų kambariai, konferencijų salė, jaukūs kiemeliai. Taip pat planuojama, kad naujame korpuse atsiras ir unikali miego sutrikimų diagnostikos ir gydymo laboratorija. Ženkliai pagerės ir personalo darbo sąlygos bei saugumas.

„Mums svarbu prisidėti prie Vilniaus miesto ir jo gyventojų gerovės kokybiškai ir laiku įgyvendinant viešojo sektoriaus projektus. Naujasis ligoninės korpusas bus ypatingas tuo, kad iškils greta saugomų paveldo objektų, tačiau turės organiškai įsilieti į bendrą ligoninės kompleksą bei jį supančią aplinką. Pastate bus vykdomos įvairios gydymo, terapinės, reabilitacinės ir tyrimų veiklos, todėl skirtingoms patalpoms reikės skirtingų technologinių sprendimų, o taip pat viso mūsų statybos inžinierių profesionalumo bei patirties“, – teigia Arūnas Šlenys, „Naresta“ generalinis direktorius. Pasak jo, per pastaruosius metus „Naresta“ sėkmingai įgyvendino ne vieną viešojo sektoriaus statybų projektą.

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centras šiandien yra ne tik ligoninė, bet ir mokymo bazė skirtingų psichikos sveikatos sričių specialistams. Čia esančiuose pastatuose veikia vieninteliai Lietuvoje Valgymo sutrikimų centras ir Savižudybių prevencijos centras. Prasidėjus karui Ukrainoje per keletą mėnesių buvo įkurtas ir vienintelis Lietuvoje Psichotraumatologijos centras, kuris teikia kvalifikuotą psichiatrinę ir psichoterapinę pagalbą pabėgėliams iš Ukrainos. Ligoninėje veikia vieninteliai Vilniaus regione Krizių intervencijos bei Psichoterapijos dienos stacionaro skyriai.

Daugiau informacijos:
Janina Utkuvienė
Ryšių su visuomene specialistė
Tel. : +37069933581
E. p.: komunikacija@vasaros.lt


Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Vasaris 2023
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Sekite naujienas: „Facebook“