10-asis Atviros psichiatrijos mėnuo „Meno terapija padeda atkurti gyvenimo spalvas“

2022-09-15



Ruduo – bene spalvingiausias ir dosniausias metų laikas. Atėjus rudeniui nuimamas užaugintas derlius. Per metus savo užaugintus vaisius – darbo rezultatus – įvertina ir psichiatrijos bendruomenė: nuo rugsėjo 10-osios – Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos iki spalio 10-osios – Pasaulinės psichikos sveikatos dienos vyksta ATVIROS PSICHIATRIJOS MĖNUO (APM). Šiemet jis mūsų šalyje vyks jau 10-ąjį kartą.

Psichiatrija – medicinos sritis, bene labiausiai apipinta mitais, vis dar negalinti atsikratyti neigiamo praeities šleifo. Psichikos sutrikimų turinčius asmenis specialistai gydo ne tik vaistais ir psichoterapija. Gydymo metodų spektras labai platus. Todėl šiemet APM metu ypač norėtumėme į psichiatriją pažvelgti kiek kitokiu rakursu: atkreipti dėmesį į meno terapijos teikiamas galimybes gydymo procese.

Šių metų „Atviros psichiatrijos mėnesio“ pagrindinė idėja – pristatyti meno terapijos (dailės, muzikos, judesio, dramos), kineziterapijos, ergoterapijos ir kitus nemedikamentinius pagalbos metodus, kurie kartu su vaistais ir psichoterapija padeda sveikimo procesą padaryti dar labiau paveikų.

Visą informaciją apie 2022 m. Atviros psichiatrijos mėnesio renginius rasite Facebook ‘o paskyroje ATVIROS PSICHIATRIJOS MĖNUO .

Numatomi vieši renginiai centrinėse miestų aikštėse, kurių metu vyks dailės terapijos užsiėmimai, bus pristatomos atskiros terapijos rūšys, skaitomos viešos paskaitos, konsultuojama:

2022 m. rugsėjo 29 d. 15 – 19 val. V. Kudirkos aikštėje Vilniuje Vilniaus m. psichikos sveikatos centro Psichosocialinės reabilitacijos skyriaus meno terapeutai miestiečius pakvies į kūrybinį procesą – kurti kūrinius, spalvinti mandalas ir į kitas įtraukiančias veiklas. Geras emocijas ir atsipalaidavimą garantuoja muzikos terapijos specialistai. Aktorė, dramos terapeutė Monika Bičiūnaitė supažindins su dramos terapija ir jos teikiamomis galimybėmis. Liūdėti neleis juoko jogos instruktorė „Anahata studijos“ įkūrėja Daiva Daunienė. Pajudėti pakvies šokio – judesio terapeutė Ingrida Merkininkė. Gydytojai rezidentai teiks informaciją apie psichikos sveikatos stiprinimą, pagalbos galimybes, padės patirti kaip jaučiasi psichozės ištiktas žmogus. Nebus pamiršti ir už savo ir mūsų laisvę kovojantys mūsų broliai ukrainiečiai – Lietuvoje gyvenantiems Ukrainos pabėgėliams bus teikiamos gydytojų psichiatrų – psichoterapeutų konsultacijos jų gimtąja ukrainiečių kalba (konsultuos gydytojai iš Ukrainos).

2022 m. rugsėjo 30 d. 12 -16 val. Rokiškio savivaldybės aikštėje renginio metu bus galimybė susipažinti su VŠĮ Rokiškio psichiatrijos ligoninėje taikomomis užimtumo veiklomis bei meno terapija, vyks įvairios edukacijos: vilnos vėlimo, pynimo vytelėmis, molio lipdymo, žvakių ir muilo gamyba.

2022 m. spalio 5 d. 14 – 18 val. Laisvės al. (prie Soboro) Kaune vyks socialinė akcija, kurios metu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninės Kauno klinikų Psichiatrijos klinikos, LSMU Kauno ligoninės Psichiatrijos klinikos Psichosocialinės reabilitacijos skyrius bei Kauno miesto poliklinikos Centro padalinio PSC specialistai pristatys meno terapijos galimybes, mokys atsipalaidavimo įgūdžių, įtrauks į meno terapijos procesą.

2022 m. spalio 12 d. 14 – 18 val. į dailės, muzikos ir ergoterapijos pristatymo renginį aikštėje prie skulptūros Arka, šalia Biržos tilto Klaipėdoje kviečia Respublikinės Klaipėdos ligoninės Psichiatrijos filialo specialistai.

Su meno terapijos teikiamomis galimybėmis bus galima susipažinti renginių metu Šiauliuose bei Telšiuose. Vilniuje vyks meno terapiją pristatantys renginiai Vilniaus dailės akademijoje.

Renginių metu LR sveikatos apsaugos ministerijos specialistai supažindins su programėle „Pagalba sau“, kurioje vienoje vietoje galima rasti aktualią ir patikimą informaciją apie emocinę sveikatą bei prieinamą psichologinę pagalbą.

Vien socialinėmis akcijomis neapsiribosime. Suplanuotos transliacijos 10 –yje regioninių radijo stočių trečiadieniais visą mėnesį laidoje „Sveikatos kultūra“. Specialistai kalbės apie tai, kaip saugoti ir stiprinti psichikos sveikatą, kaip elgtis ištikus psichikos sveikatos sutrikimams, kokia pagalba gali būti suteikta. Klausytojai išgirs ir naudingų praktinių rekomendacijų.

APM metu nebus pamiršti ir patys medikai. LR Seime organizuojama konferencija „Vertybės ir vertė psichikos sveikatos priežiūros sistemoje“, kurioje bus kalbama apie vertę ir vertybes psichiatrijoje ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniame kontekste,

Stiprios psichikos sveikatos visiems!

Organizatoriai

Psichikos sveikatos vadybos asociacija

Partneriai

LR sveikatos apsaugos ministerija
Lietuvos psichiatrų asociacija
Ambulatorinių pirminių psichikos sveikatos centrų asociacija
Psichikos sveikatos iniciatyva
Vilniaus dailės akademija



Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Vasaris 2023
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     

Sekite naujienas: „Facebook“