Edukacinė informacija apie valgymo sutrikimus

2021-12-17


Edukacinių paskaitų vaizdo įrašai


Mieli kolegos, su artėjančiomis šventėmis dalinamės dovanomis. Pagal projektą paruošėme 9-ias edukacines paskaitas valgymo sutrikimų tematika. Tikiuosi bus informatyvu, naudinga ir specialistams ir pacientams. Dalinkitės kam reikia!

Brigita Baks

„Valgymo sutrikimai. Apžvalga“

Paruošė gydytojas vaikų ir paauglių psichiatras, psichoterapeutas Gintautas Narmontas.

Pranešimas daugiau pritaikytas specialistams. Iš anksto atsiprašau už naudojamus trumpinius ir vietomis gan sudėtingą kalbą. Aptariami dažniausiai pasitaikantys valgymo sutrikimai (anoreksija, bulimija, persivalgymo sutrikimas), jų paplitimas, diagnostikos ypatumai. Taip pat trumpai aptariami maitinimosi sutrikimai (vengiantis / ribojantis maisto vartojimo sutrikimas; pika; maisto atrajojimo ir regurgitacijos sutrikimas).

„Kūno samprata ir fizinis aktyvumas“

Paruošta kineziterapeutės Dovilės Stankutės.

Sveika kūno samprata- svarbi dalis sveikstant nuo valgymo sutrikimo. Paskaitoje aptariama, kas yra kūno vaizdas, kaip jis formuojamas, kaip galima siekti sveikos kūno sampratos, koks turėtų būti sveikas fizinis aktyvumas. Pateikiami praktiniai patarimai ir nesudėtingos užduotys.

„Kaip maitintis sergant valgymo sutrikimais“

Gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė pristato pagrindinius mitybos dalykus, kurie svarbūs sveikstant nuo valgymo sutrikimo. Sutrikęs valgymas – valgymo sutrikimų simptomas, tam, kad būtų sveikstama nuo ligos,labai svarbu aktyviai keisti savo valgymą.

„Intuityvus valgymas sveikstant nuo valgymo sutrikimo“

Gydytoja dietologė, Intuityvaus valgymo konsultantė Aušra Jauniškytė-Ingelevičienė pristato intuityvų valgymą, 10 jo principų, papasakoja, kada galima pereiti prie intuityvaus valgymo sveikstant nuo valgymo sutrikimų.

„Prieraišumas ir valgymo sutrikimai“

Paruošė psichologė Vaiva Milašiūnaitė.

Prieraišumas – vienas iš veiksnių, formuojančių žmogaus asmenybę ir darančių įtaką jo savęs vaizdui, emocijų reguliacijai bei santykiams. Tai ilgalaikis, emociškai reikšmingas ir priklausomas ryšys, susiformuojantis tarp vaiko ir jo tėvų. Koks gali būti žmogaus prieraišumas, kaip jis reiškiasi ir kaip galime užtikrinti savo ar vaiko saugumą?

„Sveikimo stadijos ir atkrytis“

Paruošė psichologė Vaiva Milašiūnaitė.

Valgymo sutrikimą turinčių asmenų sveikimas – ilgas, sudėtingas ir netolygus procesas, kurio metu svarbus paties žmogaus įsitraukimas ir aplinkinių palaikymas. Žinodami ir suprasdami sveikimo eigą galime lengviau sveikti arba palaikyti sveikstantįjį. Kaip atrodo šis sveikimo procesas, kas yra atkrytis ir ką gali padaryti pats valgymo sutrikimą turintis žmogus bei jo artimieji, kad sveikimas būtų lengvesnis?

„Vaikų ir paauglių valgymo sutrikimai- kaip maitintis susirgus?“

Paruošė gydytoja dietologė Ieva Laukytė-Gaulė.

Paauglystėje, laikotarpyje kai vystosi mūsų kūnas ir protas, tinkama mityba yra itin svarbi. Sveikimas nuo valgymo sutrikimų yra neatsiejamas nuo tinkamų maitinimosi pasirinkimų užtikrinimo, gero santykio su maistu ir pozityvaus kūno vaizdo siekimo. Šiame video aptariami lūkesčius kūnui ir maistui formuojantys informacijos šaltiniai, vaikų įpročių pokyčiai, padedantys artimiesiems įtarti valgymo sutrikimą bei rekomenduojami maitinimosi principai sergant valgymo sutrikimais. Aptariama reguliarumo, raciono plėtimo, įvairinimo svarba. Kalbama kaip užtikrinti pakankamą energijos ir maistinių medžiagų gavimą sumažinant artimųjų konfliktus dėl tinkamo maisto pasirinkimo. Taip pat patariama, kur kreiptis pagalbos dėl vaikų ir paauglių valgymo sutrikimų.

„Gairės valgymo sutrikimais sergančiųjų artimiesiems“

Paruošė- psichologė-psichoterapeutė Veronika Mudėnaitė-Savickienė.

Šioje paskaitoje valgymo sutrikimais sergančiųjų artimieji galės sužinoti: kas apsunkina sveikimą, kokios yra būdingos ir natūralios artimųjų reakcijas į ligą, bei kokios reakcijos ir priemonės galėtų teigiamai prisidėti prie sveikimo proceso ir santykio su sergančiuoju

„Mentalizacija grįsta terapija (MBT) ir jos taikymas sergantiems valgymo sutrikimais“

Paruošė psichologė psichoterapeutė Eglė Šekštelienė.

Mentalizacija grįsta terapija nukreipta sergantiesiems valgymo sutrikimais. Paskaitoje supažindinama su mentalizacijos sąvoka, aptariamos skirtingos mentalizavimo dimensijos, papasakojama apie emocijų mentalizavimą. Taip pat aptariamos trys nementalizuojančios būsenos ir kaip jas atpažinti.


Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Sausis 2023
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Sekite naujienas: „Facebook“