Svarbi informacija psichiatrams ir kitiems gydytojams bei pacientams apie pasikeitimus dėl benzodiazepinų išrašymo

2021-06-21


Dokumentas su informacija apie pasikeitimus dėl BZD išrašymo


Mieli kolegos psichiatrai, siunčiame jums kreipimąsi į psichiatrus, kitus gydytojus bei pacientus su rekomendacijomis kaip elgtis nuo š. m. liepos 1 dienos įsigaliojus pakeitimams išrašant benzodiazepinus.

Šį kreipimąsi pasirašė penkių psichiatrinių asociacijų vadovai: Ambulatorinių psichikos sveikatos centrų asociacijos vardu Vida Matulionienė, Jaunųjų psichiatrų asociacijos vardu Edgaras Diržius, Lietuvos biologinės psichiatrijos draugijos vardu prof. Vesta Steiblienė, Lietuvos psichiatrų asociacijos valdybos vardu Ramunė Mazaliauskienė, Psichikos sveikatos vadybos asociacijos vardu Martynas Marcinkevičius.

Po kelių savaičių, nuo liepos 1 d. įsigaliojant SAM įsakymui dėl benzodiazepinų išrašymo tik elektroniniais receptais arba naudojant „rausvuosius“ 2 formos receptus, gali padaugėti situacijų, kai šeimos ar kitų specialybių gydytojai siunčia žmogų psichiatro konsultacijai tik žodžiais pacientui sakydami: „Aš benzodiazepinų išrašyti daugiau nebegaliu, tu eik pas psichiatrą“ (ar pan.).

Lietuvos psichiatrų asociacija laikosi pozicijos, kad tokia pacientų „stumdymo“ tvarka nėra toleruotina, ir ją reikėtų stengtis išgyvendinti iš asmens sveikatos priežiūros praktikos.

Primygtinai rekomenduojame savo ASPĮ supažindinti kitų specialybių gydytojus, ypač – šeimos, perduodant šį „rekomendacinį laišką šeimos ir kitiems gydytojams“.

Taip pat atkreipiame jūsų dėmesį, kad didesnis pacientų srautas neturėtų įtakoti jūsų teikiamų paslaugų kokybei ir pacientų saugumui; paslaugų teikimas jau užsiregistravusiems pacientams neturi nukentėti nei trukmės, nei kokybės prasme.

Norime akcentuoti ir jūsų, kolegos, psichikos sveikatą; tinkamas darbo ir poilsio režimas būtinas jūsų psichikos sveikatai, todėl rekomenduojame dirbti griežtai pagal Darbo Kodekso reikalavimus.

Prognozuojant, kad gali padaugėti konfliktiškų ir abstinencijoje esančių pacientų skaičius, rekomenduojame neužmiršti, kad sunki abstinencija yra skubios medicinos pagalbos indikacija, ir kviesti GMP, kad pacientas saugiai būtų pristatytas į stacionaro PSPS. Konfliktiškas paciento elgesys neturėtų būti toleruojamas, tam egzistuoja apsaugos darbuotojai ir policija.

Taip pat pridedame paruoštą informaciją pacientams apie benzodiazepinų išrašymo tvarkos pasikeitimus.

Pilną dokumentą apie pasikeitimus peržvelkite čia: dokumentas su pilna informacija.


 
Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“