DIVA-5 vertimas į lietuvių kalbą jau yra paruoštas ir prieinamas

2021-06-01


DIVA-5 vertimas į lietuvių kalbą (10 €)


Mieli kolegos, į lietuvių kalbą išverstas ir parengtas naudojimui Diagnostinis klausimynas suaugusiųjų aktyvumo ir dėmesio sutrikimo (ADHD) nustatymui (3-ias leidimas; DIVA-5).

DIVA-5 diagnostinis klausimynas suaugusiųjų aktyvumo ir dėmesio sutrikimo ADHD nustatymui yra patikimas instrumentas, kuris ženkliai palengvina diagnostikos procesą. DIVA-5 yra išsamus struktūruotas interviu, kuris remiasi atnaujintais DSM-V aktyvumo ir dėmesio sutrikimo diagnostiniais kriterijais. Instrumento privalumai: tiksli diagnozė, paprastas naudojimas bei realistiški simptomų pavyzdžiai, kurie leidžia pacientui lengviau atpažinti arba atmesti pateiktą simptomą.

Prie šio darbo įgyvendinimo prisidėjo visa komanda žmonių. Didžiausia padėka Jelizavetai Krotovai, kuri organizavo DIVA-5 vertinimo instrumentų lietuviškos versijos paruošimą ir pritaikymą. Dėkojame darbo vadovei doc. dr. Rimai Viliūnienei už skirtą laiką ir visapusišką palaikymą. Esame dėkingi gydytojai psichiatrei-psichoterapeutei Brigitai Bax už pagalbą verčiant klausimyną iš olandų kalbos. Taip pat dėkojame gydytojai psichiatrei-psichoterapeutei Junonai Šklenskienei už lietuviškos klausimyno versijos koregavimą ir pastabas bei už konsultavimą aktyvumo ir dėmesio sutrikimo suaugusiems diagnostikos ir gydymo klausimais Lietuvoje.

Lietuvos psichiatrų asociacija tarpininkavo apmokant DIVA Foundation mokestį. Dėkojame LPA prezidentei gydytojai psichiatrei-psichoterapeutei Ramunei Mazaliauskienei už tarpininkavimą bei pagalbą skleidžiant žinią apie instrumento vertimą.

Instrumento paruošimas nebūtų galimas be finansinės paramos DIVA Foundation mokesčiui ir vertėjų darbui apmokėti, kuri buvo gauta iš „JOHNSON&JOHNSON” farmacinės kompanijos ir VU Medicinos Fakulteto fondų.

DIVA-5 vertimas į lietuvių kalbą jau yra paruoštas ir prieinamas DIVA Foundation puslapyje (https://www.divacenter.eu/DIVA.aspx?id=523) už nedidelį 10 € mokestį.


Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“