Kalbėkime apie savižudybes atsakingai

2019-10-28


Mieli kolegos, šiandien LPA valdybos vardu išplatinome pranešimą spaudai, kuriuo siekiame atkreipti medikų ir žiniasklaidos dėmesį į savižudybių Lietuvoje problematiką. Kviečiame susipažinti su glaustai pateikta aktualia informacija apie netinkamą savižudybės vaizdavimą viešoje erdvėje, atsakomybes, prevenciją ir profesionalios pagalbos prieinamumą medikams. Taip pat kviečiame persiųsti šią nuorodą kolegoms ir kitiems.


Kalbėkime apie savižudybes atsakingai
2019 m. spalio 28 d.
Vilnius

Svarbi kiekviena dėl savižudybės prarasta gyvybė. Nepriklausomai nuo nusižudžiusiojo amžiaus, profesijos ar padėties visuomenėje. Tokia netektis paliečia daug žmonių: šeimos narius, bendradarbius, kaimynus, bendrapiliečius. Palaikykime išgyvenusius netektį, kalbėkimės ir būkime su jais, paskatinkime kreiptis profesionalios pagalbos. Nėra vienos savižudybės priežasties. Dažniausiai savižudybė – tai nelaimingas atsitikimas nepalankiai sutapus daugybei aplinkybių. Svarbiausi savižudybės rizikos veiksniai: negydomi psichikos sutrikimai ir psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas, taip pat savižudybės priemonių prieinamumas, kliūtys gauti veiksmingas sveikatos priežiūros paslaugas, paplitęs visuomenėje požiūris, kad pagalbos kreiptis gėdinga. (1)

Lietuvos psichiatrų asociacija ragina visus medikus laiku kreiptis ir tinkamai gydyti patiriamus psichikos sutrikimus, skatinti kolegas kreiptis šios pagalbos, prieinamos pirminiame sveikatos priežiūros lygmenyje visose šalies savivaldybėse. Gydymą teikia psichikos sveikatos centrai, bendrosios praktikos gydytojai, šalyje veikia ligoninių psichiatrijos skyriai, krizių ir dienos centrai. Dėl psichikos sutrikimų galima gydytis anonimiškai.

Už saugių ir sveikatai nekenksmingų darbo sąlygų sudarymą atsakingas darbdavys. Savižudybių prevencijai darbovietėse siūloma kurti palankesnes darbo sąlygas, mažinti įtampą kuriančius veiksnius, mažinti psichikos sutrikimų ir gydymo stigmatizavimą, didinti gydymo prieinamumą. (2)

Atkreipiame medikų ir žiniasklaidos specialistų dėmesį į tai, kad netinkamas savižudybės vaizdavimas viešoje erdvėje gali didinti savižudybių skaičių. Raginame vengti savižudybės minėjimo kviečiant į protestus, akcijas, streikus, emocingų pareiškimų, supaprastintų savižudybės priežasčių paaiškinimų ir nesidalinti šia informacija socialiniuose tinkluose. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijose pabrėžiama, kad tinkamai kalbant apie savižudybę būtina vengti sensacingų antraščių, išsireiškimų ir pareiškimų, itin santūriai informuoti apie viešų ir žinomų asmenų savižudybes. (3)

Raginame Sveikatos apsaugos ministeriją sudaryti palankią aplinką, galimybes ir teisines sąlygas sveikatos priežiūros specialistams gauti psichiatrinę ir psichologinę pagalbą, nebijant prarasti mediko praktikos licenciją. Jokia diagnozė ir gydymas savaime neturėtų būti kliūtis dirbti mediko darbą.

Lietuvos psichiatrų asociacijos valdyba

Šaltiniai:

1. WHO. Preventing suicide: A global imperative. http://www.who.int/mental_health/suicide-prevention/worlcLreport_2014/en/ 2014

2. World Health Organization. (‎2006)‎. Preventing suicide : a resource at work. World Health Organization. https://apps.who.int/iris/handle/10665/43502

3. Preventing suicide: a resource for media professionals, update 2017. Geneva: World  Health Organization; 2017 (WHO/MSD/MER/17.5). Licence: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“