Svarbi informacija LPA nariams

2019-06-04


Teisinė informacija

Mieli kolegos, visų pirma, tiems, kurie dirba stacionarinėse psichikos sveikatos priežiūros įstaigose, skelbiama labai svarbi informacija: išėjo SAM ministro patvirtintas „Fizinio suvaržymo priemonių Aprašas“. Siūlau atidžiai susipažinti; jame yra formų, kurias būtina pildyti. Aprašą peržvelkite pasinaudoję žemiau esančia nuoroda.

FIZINIO SUVARŽYMO PRIEMONIŲ APRAŠAS

Prie šio Aprašo paruošimo aktyviai dirbo mūsų asociacijos valdybos nariai Gintaras Naujokas ir Algimantas Liausėdas, na, o visa eilė kitų asmenų bei psichikos sveikatos priežiūros institucijų dalyvavo jį komentuojant. Didelis ačiū kolegoms iš LSMU Psichiatrijos klinikos! Ryšium su tuo kai kurie probleminiai klausimai buvo išspręsti, konkretaus psichiatro pečius užgulsiančio darbo kiekis buvo minimalizuotas, o pildomų formų kiekis ir turinys optimizuoti. Tačiau bet kuriuo atveju lieka daug naujienų ir darbo.


Valdybos informacija

Gegužės 31 dieną, penktadienį Telšiuose, Psichikos sveikatos centro patalpose vyko LPA valdybos posėdis. Į Telšius mus pakvietė LPA Klaipėdos krašto filialo pirmininkė Stefa Naujokienė. Posėdyje dalyvavo visi valdybos nariai! Dar daugiau – jame dalyvavo net trys psichikos sveikatos priežiūros srityje veikiančios profesinės asociacijos: Lietuvos Biologinės psichiatrijos asociacija, atstovaujama Vestos Steiblienės, bei Psichikos sveikatos vadybos asociacija, atstovaujama Martyno Marcinkevičiaus, na, ir LPA. Be visų svarbių temų diskutavome apie artėjantį Atviros psichiatrijos mėnesį, kuris tampa gražia tradicija. Visi pasistengsime, kad Lietuvos psichiatrija taptų vis bendruomeniškesne, atviresne visuomenei, orientuota į dialogą su psichikos ligomis sergančiaisiais bei kitomis psichikos sveikatos priežiūroje dalyvaujančiomis institucijomis ir asociacijomis. O svarbiausia – kartu ieškojome būdų, kaip tai padaryti patraukliai ir kūrybiškai. Rezultatą pamatysime rudenį. Visi idėjų turintys ar šiaip prisidėti norintys asociacijos nariai – individualiai ar su institucijomis – yra kviečiami dalyvauti.

LPA valdybos posėdyje Telšiuose dalyvavo visi valdybos nariai!

Valdybos posėdyje diskutavome daugeliu klausimų. Visų pirma pasidžiaugėme stiprėjančia bendruomene (aktyviai dirbti pradėjo LPA Vilniaus krašto filialas), augančiu aktyvių narių skaičiumi, įdomiais ir įvairiapusiškais renginiais. Aptarėme darbo grupes, pasiguodėme dėl labai didelio darbo krūvio, nes daugelis valdybos narių 1-2 kartus per savaitę lankosi Vilniuje ir dalyvauja įvairiose darbo grupėse, susijusiose su naujo Psichikos sveikatos priežiūros įstatymo praktiniu įgyvendinimu. Prie esamų problemų ilgiau nesustosiu, tačiau apie jų išsprendimą informuosiu atskirai.


Bendradarbiavimas ir LPA renginiai

Auga tarptautinis bendradarbiavimas: į mūsų asociacijos artimiausius renginius atvyks kolegos ir Skandinavijos bei Baltijos kraštų paskaityti pranešimų ir sudalyvauti diskusijose. Kolegas iš Latvijos pakvietėme dalyvauti tuose mūsų renginiuose, kurie vyks anglų kalba, o taip mes skatinsime artimesnius ryšius su mūsų artimaisiais kaimynais.

Auga bendradarbiavimas tarp asociacijų: sutarėme dėl bendradarbiavimo organizuojant renginius su Lietuvos Biologinės psichiatrijos asociacija bei Psichikos sveikatos vadybos asociacija. Taip pat tęsime mūsų prasmingą bendrą darbą su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Psichiatrijos klinika bei kitomis institucijomis, pvz. Vilniaus respublikine psichiatrijos ligonine. Tai mūsų partneriai organizuojant artimiausius renginius: spalio 4 dieną „Sudėtingų atvejų valdymas psichiatrijoje“ bei lapkričio 22 dieną – „Rezistentiškumo problema psichiatrijoje: diagnostika ir gydymas“.

LPA kasmetinį suvažiavimą perkėlėme į lapkričio 22 dieną. Priežastys kelios: renginys vyks Vilniuje, be to, jame bus daug užsienio lektorių, kas padidins narių dalyvavimą.

Ateityje numatoma LPA respublikinė konferencija Klaipėdoje 2020-01-24. Ji dar neturi patrauklaus ir įtraukaus pavadinimo, tai gal koks kūrybiškas narys gali pasiūlyti temą?

Na, ir pabaigai: LPA valdyba per rinkimus buvo pasižadėjusi organizuoti posėdžius skirtingose Lietuvos vietose ir institucijose. Tai reiškia, kad mus – valdybą – galima pasikviesti. Kartu susipažintume su iššūkiais ir jų sprendimais konkrečiose darbo vietose, aptartume aktualiausius klausimus. Taigi, kvieskite valdybą!

Planuojami Atviro dialogo mokymai. Kadangi sulaukiau klausimų, noriu paprašyti visų, kuriuos tai domina, parašyti man, pageidautina, iki birželio 10 dienos. Mokymai bus organizuojami ne tik gydytojams psichiatrams, bet ir visiems komandos nariams. Jie vyks Vilniuje. 2019 metų rudenį numatyti du dviejų dienų ciklai.


Leidiniai

Asociacijos nariai jau gali gauti naują leidinio „Nordic Psychiatrist“ numerį. Jame nemažai informacijos apie tai, kas vyksta kitų kraštų psichiatrijoje ir asociacijose. Naujausią leidinio numerį peržvelkite pasinaudoję žemiau esančia nuoroda.

THE NORDIC PSYCHIATRIST – ISSUE 1 2019

Taip pat gera žinia ta, jog bus ruošiama elektroninė mokslinio žurnalo „Nordic Journal of Psychiatry“ pdf versija ir išsiunčiama visiems nariams. Tai gal padidins leidinio skaitomumą, nes dabar domėjimasis juo, prisijungus prie savo LPA paskyros, minimalus. Laukia ir nauji „Psichiatrijos žinių“ numeriai, kurie geriau atspindės mūsų aktualijas.

Na, o pabaigai: sunku, aišku, kai vyksta tiek mus liečiančių pokyčių, susijusių su psichiatrija, tačiau iš kitos pusės – tai sudaro galimybes dažniau bendrauti!


Lietuvos psichiatrų asociacijos valdybos vardu,
Ramunė Mazaliauskienė, LPA prezidentė

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“