Svarbios naujienos LPA nariams

2019-05-20

Mieli asociacijos nariai – trumpai apie viską.

Ačiū visiems aktyviai mokantiems mokesčius! Smagu, kad mūsų asociacijos gretos vėl pildosi naujais nariais – tai mūsų tinkamos veiklos rezultatas. Vilniuje ir Šiauliuose įvyko puikios krašto narių konferencijos – asociacijos veikla aktyvėja.

Smagu paminėti, kad renginys Kaune gegužės 16 dieną „Akistata: psichiatrija sutinka psichoterapiją“ buvo tikrai vykęs. Nekalbu apie jo turinį, nes mūsų lektoriai bei universiteto – LSMU Psichiatrijos klinikos dalyvavimas – suteikė tikrai išskirtinę galimybę pažvelgti į situaciją įvairiais rakursais. Tačiau man ir, manau, mums visiems svarbu ir tai, kad renginyje dalyvavo ne tik psichiatrai, bet ir psichologai, žmogaus teises ginančių organizacijų atstovai, – tai veda į geresnį bendradarbiavimą bei didesnį bendruomeniškumą psichikos sveikatos srityje dirbančių specialistų tarpe.

Laukiame kitų renginių- spalio 4 dieną „Sudėtingų atvejų valdymas psichiatrijoje“, numatomas renginys Vilniuje lapkričio pabaigoje, respublikinė konferencija Klaipėdoje sausio 24 dieną (2020 metais!). Rugsėjo mėnesį startuoja dviejų metų trukmės Atviro dialogo mokymai, vedami užsienio ir vietinių lektorių. Kas domisi, rašykite, informuosime detaliau. 2020 metais, rugpjūčio mėnesį, vyks eilinė tarptautinė Ankstyvos intervencijos į ūmią psichozę („Atviro dialogo“) konferencija Vilniuje. Taigi, visko daug.

Gegužės 31 d. renkasi LPA valdyba kartu su Psichikos sveikatos vadybos asociacijos valdyba – diskutuosime apie artėjantį Atviros psichiatrijos mėnesį ir apie įvairius teisinius reikalus, kurių paskutiniu metu – ryšium su įsigaliojusiu naujų Psichikos sveikatos priežiūros įstatymu – daug.

Kartu su Martynu Marcinkevičiumi, atstovaujančiu Psichikos sveikatos vadybos asociaciją, vis dar susirašinėjame su įvairiomis institucijomis, atkreipdami dėmesį į neaiškius ir taisytinus dalykus Įstatyme. Aiškumo daugiau neatsiranda, o atsiųstas Teisingumo ministerijos atsakymas sukėlė naujus mūsų klausimus, nes į klausimą apie 48 val. ir 3 darbo dienų terminus atsakymas pateiktas toks aptakus, kad jį galima interpretuoti. Tai didesniam aiškumui dar kartą perklausime. Vis tiktai vertėtų išlikti labai atidiems šioje priverstinio hospitalizavimo ir gydymo terminų „pilkojoje zonoje“. Informuosime, kai bus daugiau aiškumo.

Lygiagrečiai vyksta visos eilės tvarkų ruošimas: priverstinio hospitalizavimo, psichiatrinės apžiūros (ją numato jau minėtas Įstatymas), trijų gydytojų, nesusijusių su gydymo institucija, veiklos reglamentavimo, fizinio suvaržymo. Iš tiesų, tai labai intensyvus laikas visiems, kurie tame procese dalyvauja, nes posėdžiaujame po kelis kartus kiekvieną savaitę. Sudėtinga rasti sprendimus, kurie atitiktų visų grupių interesus, o pastarieji, kaip dažnai būna, dalinai priešingi. Netgi klausimuose, liečiančiuose tik (jei taip gali būti) psichiatrų bendruomenę. Taigi, stengiamės integruoti visas nuomones, pozicijas ir lūkesčius.

Pabaigai perduodu informaciją apie kitus renginius: organizuoja ne LPA, bet, manau, tai įdomu LPA nariams. Ačiū tiems, kurie pasidalino.


Lietuvos psichoanalizės draugija Vilniuje organizuoja konferenciją su prof. Salman Akhtar – indų kilmes psichiatru ir psichoanalitiku, gyvenančiu ir dirbančiu JAV. Konferencijos tema daug žadanti ir įdomi – Žmonės ir ne tik: klinikinė namų, gyvūnų, daiktų, laiko, erdvės, pinigų, mirties ir Dievo reikšmė. Konferencija vyks Vilniuje 2019 m. rugpjūčio 29-30 dienomis. Iki gegužės 31 d. galima užsiregistruoti už mažiausią kainą.

Informaciją apie konferenciją rasite šioje nuorodoje https://www.psichiatrija.lt/salman-en/.

Na, o tiems, kurie domisi fenomenologija (buvo nuostabi Roberto Petronio paskaita apie fenomenologinę psichiatriją!) ir nori pagilinti žinias šioje srityje, rekomenduojame pasiklausyti šios srities autoriteto: Tomo Fuchs.

Informaciją apie jo organizuojamą seminarą rasite šioje nuorodoje http://www.existentialtherapy.eu/xi-international-conference-in-birstonas/.

Visiems malonių ir prasmingų susitikimų!


Lietuvos psichiatrų asociacijos valdybos vardu,
Ramunė Mazaliauskienė, LPA prezidentė

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“