LSMU profesorius F. Bukauskas – „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ laureatas

2016-12-28

Gruodžio 28 d. LR prezidentūroje vyko jubiliejiniai, penktieji, „Globalios Lietuvos apdovanojimai“. Nominacijoje už į Lietuvą atvestas mokslines inovacijas apdovanojimą pelnė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Medicinos akademijos Kardiologijos instituto mokslininkų grupės, priklausančios Molekulinės kardiologijos laboratorijai, įkūrėjas, profesorius Feliksas Bukauskas.

Šioje nominacijoje įveikęs du dalyvius –  Vilniaus universiteto mokslininką dr. Remigijų Gašką ir  Fizinių mokslų ir technologijų centro nanoinžinerijos  skyriaus vadovą dr. Ramūną Valioką. 

 „Visada malonu, kai esi pagerbtas. Aš džiaugiuosi, kad tai įvyko. Sunku būtų pasakyti,  ar aš vertas šios nominacijos ar ne, bet manau, kad esu toks ne vienas, kuris dirba užsienyje dėl Lietuvos. Tai, ką lietuvių mokslininkai daro užsienyje, visada yra naudinga“, –  kalbėjo prof.  F. Bukauskas.

Prof. F. Bukauskas padovanojo LSMU mokslinės aparatūros ir genetiškai modifikuotų ląstelių linijų, kurių vertė 350 000 JAV dolerių. Šia aparatūra yra tiriamos žmogaus epilepsijos ir kitos neuropatologinės būklės, širdies elektrinės anizotropijos įtaka ritmo sutrikimui atsirasti. 

„Pagrindinis dėmesys skirtas ne konkrečioms ligoms gydyti, bet ligų mechanizmams nustatyti. Naudojant šią įrangą bandomi įvairūs vaistai ir vertinama, kuris būdas yra veiksmingas“, – teigė prof. F. Bukauskas.

Pateikiama: „feliksas-bukauskas.jpg“

Prof. F. Bukausko vadovaujamos Molekulinės kardiologijos laboratorijos  mokslininkų grupės kurios darbo tematika – koneksinų ir jų formuojamų plyšinių jungčių kanalų savybės fiziologinėmis ir patologinėmis sąlygomis bei jų įtaka širdies ir nervinės sistemos veiklai.

Pasak pasaulyje gerai žinomo mokslininko, darbas Amerikoje leido pradėti kažką naujo Lietuvoje. „Aš manau, kad yra gerai, kai neesi pririštas prie vienos darbo vietos, ir galimybė dirbti Niujorke man leidžia daugiau naudos duoti Lietuvai. Visi ryšiai, kuriuos esu užmezgęs Italijoje, Vokietijoje ir Amerikos žemyne, išlieka, o bendradarbiavimo rezultatas su kitų šalių mokslininkais persikelia į Lietuvą“,  – pabrėžė prof. F. Bukauskas.

Prof. F. Bukauskas yra Neuromokslų instituto prie Alberto Enšteino medicinos koledžo, kuris rengia medicinos daktarus ir biomedicinos krypties, mokslininkas. Nuo 2016 jis eina nuotolinio profesoriaus pareigas LSMU. Profesorius yra vienas iškiliausių mokslininkų, tiriančių tarpląstelinius ryšius per plyšines jungtis, ir šia tema yra publikavęs daugiau nei 100 straipsnių prestižiniuose pasaulio žurnaluose. Jis yra Nacionalinio sveikatos instituto (JAV) grantų vadovas ir vykdytojas, sudarantis sąlygas Lietuvos mokslininkams ir doktorantams stažuotis savo laboratorijoje Niujorke ir padedantis diegti įgytas žinias Lietuvos universitetuose (LSMU, VU, KTU). Drauge su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu profesorius vykdo bendrus mokslinio tyrimo projektus ir vadovauja LSMU doktorantams. 

„Globalios Lietuvos apdovanojimai“ pagerbia su Lietuva save siejančius tarptautinius profesionalus, kurie savo talentu ir darbu atveria Lietuvai pasaulines galimybes ir perspektyvas. Apdovanojimais siekiama, kad svarūs globalių lietuvių nuopelnai būtų pastebėti, pripažinti ir įvertinti. Šių metų apdovanojimai pagrindinį dėmesį skiria  atgal į Lietuvą grįžtantiems talentams ir jų pritraukimo svarbai mūsų valstybei.

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Gruodis 2018
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Sekite naujienas: „Facebook“