Psichiatrija Švėkšnoje mini 60 metų sukaktį

2016-06-01

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamentas paminėjo savo veiklos 60 metų sukaktį. Per šį laiką čia sukauptas aukščiausio profesionalumo, žmogiškumo ir pasiaukojimo, bei nepaprastos istorijos lobynas.

Daugiau nei 50 metų buvusi savarankiška Švėkšnos psichiatrijos ligoninė 2010 metais buvo prijungta prie Klaipėdos jūrininkų ligoninės ir tapo jos padaliniu – Psichiatrijos departamentu.

„Galbūt šios jungtuvės įvyko ne iš meilės, o iš reikalo. Tačiau jei reikalas teisingas ir svarbus, tai nėra blogai, juo labiau, kad su laiku atsiranda ir meilė. O meilės ir rūpesčio čia įdėjome tikrai nemažai. Per šešerius metus visiškai atnaujinome ligoninės fasadą, įrengėme modernius liftus, atlikome nemažai vidaus remonto darbų. Šiuo metu statoma biokuro katilinė, kuriai pradėjus veikti, ženkliai susitaupys šildymo kaštai“, – sakė Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktorius dr. Jonas Sąlyga.

Ligoninė yra gyvas organizmas, kuris keičiasi, transformuojasi, prisitaiko prie aplinkos pokyčių ne tik tam, kad išgyventų, bet ir kad būtų naudingas ir atlieptų į šiandienos žmonių sveikatos problemas. Todėl teko pertvarkyti ir skyrių veiklą, panaikinti neefektyviai dirbusius ir įkurti naujus.

Šiandien 185 lovų Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamente veikia Ligonių priėmimo ir skubiosios pagalbos, Ūmių būklių, Psichiatrijos, Psichosomatikos ir psichogeriatrijos, Priklausomybių ligų, Mišrių būklių, Psichosocialinės reabilitacijos skyriai.

Juose per metus gydoma apie 2700 pacientų, kuriais rūpinasi 218 darbuotojų. Daugelis jų čia dirba ne vieną dešimtmetį ir ištisomis šeimomis.

„Jei egzistuoja pasaulyje dievai, tai jie turėtų būti šios ligoninės gydytojai,  o angelai – slaugytojos, jų padėjėjos. Šioje ligoninėje daromi stebuklai – atvežėme sunkų ligoniuką, o namo parsivežėme mūsų mamą“. Dažnas pacientas sako: daktare, šioje ligoninėje mane laiko žmogumi, aš čia gerai jaučiuosi“, –  pacientų ir jų artimųjų emocijas bandė perteikti laikinoji departamento vedėja, gydytoja psichiatrė Jūratė  Lašienė. Ji apgailestavo, kad mūsų visuomenėje psichikos liga sergantis žmogus vis dar yra diskriminuojamas, nesuprastas ir nuo visų atskirtas, bet pasidžiaugė, kad ligoninėje yra įkurtas Psichosocialinės reabilitacijos skyrius, kuris pacientus moko kokybiškos gyvensenos, kaip greičiau adaptuotis bendruomenėje grįžus namo.

Psichiatrijos departamento medikus su gražia įstaigos sukaktimi sveikino Lietuvos Respublikos  premjero patarėjas Antanas Vinkus. Už ilgametį pasiaukojamą darbą jis įteikė premjero padėkos raštus ilgiausiai dirbantiems gydytojams psichiatrams, psichikos sveikatos slaugytojoms, maisto paruošimo sektoriaus ir kitiems darbuotojams.

„Gerumo, gailestingumo savybės yra užkoduotos medikų profesijoje. Pakelti suklupusį, padėti sužeistos sielos žmogui išeiti iš krizinės situacijos – tai yra menas. Padarykite dėl paciento tiek, kiek galite. Kartais pakliuvę į ligoninės palatą, ypač psichiatrijos, pacientai pasijunta lyg pasimetę vaikai, tada ateina slaugytojos ir juos nuramina. Jos yra mūsų aukso fondas!”, – gerų žodžių negailėjo A. Vinkus.

Jubiliejinės sukakties proga dešimtys departamento darbuotojų buvo apdovanoti sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos, taip pat Jūrininkų ligoninės direktoriaus J. Sąlygos padėkos raštais už nepriekaištingą ilgametį darbą.

Švėkšnos psichiatrijos ligoninė buvo atidaryta 1956 metais, G. Landsbergio-Žemkalnio suprojektuotame ir pastatytame pastate. 1981 m. buvo pradėtas statyti naujas ligoninės priestatas, kuriam atvėrus duris, ligoninė vienu metu galėjo gydyti 500 pacientų. Šioje įstaigoje  pirmojoje šalyje buvo pradėtos diegti naujovės, pakeitusios požiūrį į psichikos ligonius. Medikai išsirengė iš baltų chalatų, buvo atsisakyta atskirų vyrų ir moterų skyrių, daug dėmesio skiriama pacientų socialiniams įgūdžiams formuoti.

http://sam.lrv.lt/

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Rugpjūtis 2021
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Sekite naujienas: „Facebook“