Spaudos konferencija – diskusija „Savižudybių galima išvengti“

2015-09-09

Rugsėjo 10-ąją pasaulio bendruomenė mini Pasaulinę savižudybių prevencijos dieną. Šia diena pradedamas ir Atviros psichiatrijos mėnuo – nauja iniciatyva, kuria siekiama mažinti psichiatrijos bei psichikos sutrikimų stigmą, praverianti duris į psichiatrijos įstaigas. Žiniasklaidos atstovai kviečiami į spaudos konferenciją „Savižudybių galima išvengti“, kuri vyks rugsėjo 10 d. 11 val. Valstybiniame psichikos sveikatos centre Parko g. 21 (anksčiau – Parko g. 15), Vilniuje.

Savižudybių skaičius Lietuvoje per pastaruosius 11 metų sumažėjo 40 proc., tačiau vis dar išlieka labai aukštas. Akivaizdu, kad galima ir reikia daryti daugiau kad jų būtų išvengiama. 2014 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė naujausią ataskaitą, kurioje pateikiamos rekomendacijos, ką šalys gali nuveikti, gelbėdamos savo piliečių gyvybes.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad savižudybių galima išvengti imantis nuoseklių ir kompleksinių priemonių. Tarp svarbiausių savižudybių priežasčių – psichikos sutrikimai ir žalingas alkoholio vartojimas, kurių ankstyvas nustatymas ir veiksminga sveikatos priežiūra, padės sumažinti savižudybių skaičių.

Savižudybės – tai visuomenės sveikatos problema, kuriai spręsti būtina pasitelkti visuomenės sveikatos metodus: stiprinti bendruomenę, vykdyti veiksmingą psichikos sutrikimų prevenciją, užtikrinti sveikatos ir socialinių paslaugų prieinamumą, palaikyti psichikos ligomis sergančiųjų ir jų artimųjų organizacijas, šviesti visuomenę, įgyvendinti veiksmingas alkoholio kontrolės priemones ir kt.

„Negydoma psichikos liga smarkiai padidina savižudybės riziką. Kai kurie simptomai, tokie kaip haliucinacijos, kliedesiai, depresijai būdingas beprasmybės ir nevilties jausmas, kontrolės praradimas, yra labai pavojingi. Esant savižudybės rizikai pacientas psichiatrijos ligoninėje gali būti gydomas priverstinai. Numalšinus ligos simptomus, susilpnėja arba išnyksta mintys apie savižudybę.“– teigia VšĮ Psichikos sveikatos iniciatyva direktorė Nijolė Goštautaitė Midttun.

Kad žmogui būtų suteikta tinkama pagalba, ji turi būti prieinama, veiksminga, nekelianti baimės. Lietuvoje dėl psichikos sveikatos sutrikimų kasmet gydosi apie 150 tūkst. gyventojų. Lietuvai atgavus nepriklausomybę psichikos sveikatos priežiūros sistema stipriai keitėsi: įsteigti savivaldybių psichikos sveikatos centrai, palaipsniui kompensuojama vis daugiau ir naujesnių vaistų, tai iš dalies sutapo su savižudybių skaičiaus mažėjimu. 2000 m. jų skaičius buvo 46,6 100 tūkst. gyventojų, o 2014 m. sumažėjo iki 31,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. „Jeigu būtų pavykę tuo pat metu sumažinti ir alkoholio vartojimą, gyvybių būtų išgelbėta daugiau. “, – teigia gydytoja.

Ką galime padaryti, kad išsaugotume žmonių gyvybes spaudos konferencijoje kalbės psichiatrai, kiti psichikos sveikatos srityje dirbantys specialistai, visuomeninių organizacijų atstovai.
Spaudos konferencijos metu bus pristatyti ir Atviros psichiatrijos mėnesio renginiai visoje Lietuvoje.

Spaudos konferencijos programa:
Atviros psichiatrijos mėnuo: Apie minčių ekologiją. Janina Utkuvienė, Valstybinio psichikos sveikatos centro Informacijos ir ryšių skyriaus vedėja.
Savižudybių galima išvengti. Nijolė Goštautaitė Midttun, VšĮ „Psichikos sveikatos iniciatyva“ direktorė.
Savižudybių prevencijos biuro veikla. Ona Davidonienė, Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė, Rūta Kęstutienė ir Rimantas Misevičius VPSC Savižudbių prevencijos biuro vyriausieji specialistai.
Būti ne tik šalia, būti kartu. Vaidotas Nikžentaitis Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos vadovas ir Algė Nariūnienė Pagalbos ir informacijos šeimai tarnybos direktorė.

Daugiau informacijos:
Nijolė Goštautaitė Midttun, VšĮ „Psichikos sveikatos iniciatyva“ direktorė +370 698 04522
https://www.facebook.com/pages/Atviros–psichiatrijos–mėnuo/697867910312692

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Gegužė 2022
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Sekite naujienas: „Facebook“