„Depresijos“ sąvoka viešumoje turi būti vartojama atsakingai

2015-04-17

Lietuvos psichiatrų asociacijos pirmininkas Alvydas Navickas perspėja vengti neatsakingai vartoti „depresijos“ sąvoką viešumoje. Pavyzdžiui, teigiant, kad būtent ši rimta liga pastūmėjo vienam ar kitam sprendimui.

6a80c217e499e94ecd7857feb55aeb94c64b8872
Doc. dr. Alvydas Navickas

Tiek Vakarų, tiek Lietuvos žiniasklaidoje pastaruoju metu teigiama, kad lėktuvo Germanwings katastrofa įvyko dėl to, kad drastiškų veiksmų ėmėsi antrasis pilotas ir esą tai yra depresijos, kuri jam prieš keletą metų buvo diagnozuota, padarinys. A. Navickas atkreipė dėmesį, kad visai neseniai gavo kolegų psichiatrų bei psichoterapeutų iš Vokietijos pareiškimą, kuriame apgailestaujama dėl nederamos reakcijos į lėktuvo katastrofą. Vokietijos specialistai apgailestauja, jog, nepaisant to, kad nėra pakankamai patikimos informacijos apie tai, kas būtent paskatino antrąjį pilotą tragiškiems veiksmams, depresijos liga skelbiama „atpirkimo ožiu“. Tačiau, diagnozuojant depresiją, kaip ir bet kurią kitą ligą, svarbu išsiaiškinti visus simptomus, biologinius veiksnius, psichosocialinius stresorius.

Po lėktuvo katastrofos pasigirdę politikų tvirtinimai, kad gydytojai privalėtų teikti informaciją apie savo pacientus valstybės institucijoms, specialistų įsitikinimu, yra visiškai netinkama reakcija į problemą. Nekelia abejonių tai, kad psichinė sveikata yra labai svarbus visuomenės saugumo ir stabilumo garantas. Tačiau būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kad pavojų kelia ne tie žmonės, kurie kreipėsi į specialistus ir gydėsi tam tikrus psichinius sutrikimus, bet tie, kurie, nepaisant psichinių sunkumų, neadekvataus elgesio, liko vieni su savo problemomis, ir jos peraugo į destruktyvų elgesį,

Vokietijos psichoterapeutų, psichiatrų ir psichosomatikų asociacija atkreipia dėmesį, kad 90 procentų savižudybių Vokietijoje įvyksta dėl neidentifikuotų psichinių sutrikimų. Kitaip sakant, absoliuti dauguma nusižudžiusių, nepaisant to, kad, kas nekelia abejonių, turėjo problemų, tačiau į specialistus nesikreipė. Viena iš priežasčių, kodėl žmonės bijo, kad jiems būtų diagnozuota depresija ar kuri nors panaši liga, visuomenės reakcija. Todėl šiandien svarbu ne demonizuoti psichinius sutrikimus, kuriuos sėkmingai galima išgydyti, bet kovoti su žmonių, susidūrusių su santykių, elgesio ar asmenybės problemomis, stigmatizacija.

Psichiatras A. Navickas teigia visiškai pritariantis kolegų iš Vokietijos pozicijai*. Pasak jo, Lietuvoje žiniasklaida toli gražu neatsakingai vartoja „depresijos“ sąvoką. Specialistas taip pat teigė, jog itin svarbu, kad žurnalistai, rengdami straipsnius apie savižudybes ar kitokį destruktyvų elgesį, bendradarbiautų su psichoterapeutais ir psichiatrais. Tai padėtų išvengti tokių vietų publikacijose, kurios gali pakenkti žmonių psichinei sveikatai ar prisidėti prie psichinius sutrikimus turinčių žmonių stigmatizacijos.

Bernardinai.lt

Vokietijos psichiatrų ir psichoterapeutų asociacijos oficialus laiškas (anglų k.) dėl Germanwings katastrofos

Europos psichiatrų asociacija (EPA), vienijanti daugiau nei 78 tūks. individualių psichiatrų bei 37 tarptautines asociacijas visoje Europoje, yra paskelbusi oficialų pranešimą, kuriame išsakomas Vokietijos psichiatrų ir psichoterapeutų asociacijos pozicijos palaikymas.

Informaciją (anglų k.) galite rasti paspaudę šią nuorodą: EPA oficialus pranešimas

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Sausis 2022
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Sekite naujienas: „Facebook“