Farmakologinis budrumas – valproatai

2014-12-11

Savitarpio pripažinimo ir decentralizuotos procedūrų koordinavimo darbo grupė (toliau – CMD(h)), įvertinusi turimus duomenis dėl galimos apsigimimų ir vaisiaus vystymosi sutrikimų rizikos, pritarė Europos vaistų agentūros (toliau – EVA) Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komiteto (toliau – PRAC) rekomendacijoms dėl vaistinių preparatų, kurių sudėtyje yra valproato, vartojimo.

Valproatai neturi būti skiriami mergaitėms, vaisingo amžiaus ar nėščioms moterims epilepsijai ar bipoliniam sutrikimui gydyti, nebent gydymas kitais vaistais yra neveiksmingas ar netoleruojamas. Mergaitės ar vaisingo amžiaus moterys, kurioms valproatai yra vienintelė epilepsijos ar bipolinio sutrikimo gydymo priemonė, šiuos vaistinius preparatus turi vartoti tik kartu su veiksmingomis kontraceptinėmis priemonėmis prižiūrint patyrusiam gydytojui. Be to, moterys ir mergaitės, šiuo metu vartojančios valproatų, neturėtų nutraukti šių vaistų vartojimo nepasitarusios su gydytoju, nes gali pakenkti sau arba vaisiui.

Gydytojai, skiriantys valproatų, pacientėms turi suteikti visą informaciją apie galimą apsigimimų ir vaisiaus vystymosi sutrikimų riziką.

Sveikatos priežiūros specialistams bus išplatintas laiškas bei mokomoji medžiaga, kurioje bus pateikta išsami informacija apie šią riziką bei jos sumažinimo priemones.

Daugiau informacijos (anglų k.) žr. čia.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba
www.vvkt.lt

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“