90 metų Latvijos psichiatrų asociacijai

2014-11-11

Šių metų lapkričio 7 dieną Latvijos psichiatrų asociacija Rygoje šventė savo 90 metų jubiliejų. Renginį atidarė dabartinis asociacijos prezidentas Elmars Terauds, kuris kartu su buvusia prezidente ir dabartine vice-prezidente vedė visą renginį. Jie pravedė visus dalyvius ilgu Latvijos psichiatrų asociacijos vystymosi keliu.

Kokius tikslus sau kelia ši asociacija?

  • Mokymas – ne tik klausantis, bet ir kalbant;
  • Būnant kartu ir atveriant savo širdis vieną kitai;
  • Ir kaip puiki vieta jauniems gydytojams pradėti savo veiklą.

Latvijos psichiatrų asociacijos istorija artima pačiai Latvijos psichiatrijos vystymosi istorijai. 1786 metais pirmoji psichiatrijos klinika buvo įkurta Rygos citadelėje. Labai svarbi psichiatrijos klinika Latvijos istorijoje buvo Sarkankalna klinika, kuri tuo metu buvo viena iš pažangiausių Europos klinikų. Vienu iš šios klinikos direktorių buvo prof. Hermanis Buduls (1882–1954) – daugelio tos kartos atstovų mokytojas ir įkvėpėjas.
1924 metais sukurta Latvijos mokslinė neurologų ir psichiatrų organizacija.
Šiuo metu Latvijos psichiatrijos asociacijoje yra 260 narių (yra 299 sertifikuoti psichiatrai šalyje, remiantis 2014 metų duomenimis). Tarp visų narių 14 turi ir psichoterapeuto sertifikatą, 47 priklausomybių srities sertifikatus, 34 vaikų psichiatrijos, o 44 teismo psichiatrijos sertifikatus.
Asociacijoje yra trys atskiros sekcijos, t.y. jaunųjų psichiatrų, geriartrinės psichiatrijos sekcija, teismo psichiatrų sekcija. Visų šių sekcijų atstovai savo sveikinimo kalbose paminėjo jų veiklos aktualijas bei iššūkius.

Renginyje dalyvavo kai kurie buvę Latvijos psichiatrų asociacijos prezidentai. Prof. Mintauts Caune vadovavo Latvijos psichiatrų asociacijai 1993–1996 metais, o prof. Raisa Andrezina 1996–1998 metais. Abu jie buvo Latvijos psichiatrų asociacijos prezidentais sunkiu, bet kupinu įkvėpimo laikotarpiu. Prof. M. Caune prisimena laikus, kai labai trūko psichotropinių vaistų, o atvykstantys kolegos iš užsienio Latviją vertino kaip egzotišką šalį. Jis teigia, kad pagrindinė Latvijos psichiatrų stiprybė buvo jų klinikinės žinios.
Prof. Raisa Andrezina buvo Latvijos psichiatrų asociacijos prezidentė tais laikais, kai prasidėjo Latvijos ir Skandinavijos šalių bendradarbiavimas. Roy Person ir Aina Siksna iš Rytų Europos komiteto vizitai buvo ilgo ir vaisingo bendradarbiavimo pradžia. Šis bendradarbiavimas peraugo į artimą ir efektyvų bendradarbiavimą su didžiąja dalimi Europos ir pasalinių psichiatrų asociacijų, įskaitant ir Jungtinį Šiaurės ir Baltijos šalių psichiatrų asociacijų komitetą. Prof. Elmars Rancans savo pranešime trumpai atžvelgė šį bendradarbiavimą bei jo ateities planus.

Pasveikinti Latvijos psichiatrų asociacijos jų gražaus jubiliejaus proga atvyko kai kurie draugai: Anders Lehmets, Estijos psichiatrų asociacijos vadovas, bei Lietuvos Psichiatrų asociacijos prezidentas doc. dr. Alvydas Navickas, kuris savo sveikinimo kalbą perskaitė …latviškai, tuo sukeldamas didelį auditorijos susižavėjimą. Prof. Virginija Adomaitienė ir doc. dr. Darius Leskauskas iš Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto Psichiatrijos klinikos taip pat pasisakė apie galimus bendrus ateities planus.

Savo pranešimą norėčiau pabaigti Latvijos psichiatrų asociacijos prezidento Elmars Terauds žodžiais:

„Mes nepamiršime to, ką žinome,

Mes išmoksime naujų dalykų,

Ir mes judėsime tik pirmyn.“

Parengė gyd. Ramunė Mazaliauskienė

 

Renginio akimirkos:

1

2

 

3

4

 

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Gegužė 2021
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Sekite naujienas: „Facebook“