Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos tema šiais metais – „Vieningas pasaulis“

2014-09-10

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė pabrėžia, kad sprendžiant savižudybių prevencijos klausimus labai svarbus ne tik medikų, bet ir visų visuomenės institucijų, bendruomenių ir šeimos vaidmuo padedant žmogui, praradusiam viltį bei norą gyventi. Pasak ministrės, tik bendromis visų pastangomis įmanoma pakeisti tragišką statistiką, liudijančią, kad kiekvienais metais Lietuvoje savo noru palieka gyvenimą apie 1000 žmonių.

 „Baisiausia šioje statistikoje yra tai, kad kasmet nusižudo 50-60 vaikų ir jaunuolių nuo 10 iki 19 metų. Pasaulinės savižudybių prevencijos dienos – rugsėjo 10-tosios – tema šiais metais yra „Vieningas pasaulis“. Todėl visų mūsų – valstybės institucijų, medikų, mokytojų, socialinių darbuotojų, dvasininkų, šeimos narių pareiga neleisti suskilti, sudužti kieno nors pasauliui, o grąžinti viltį, gyvenimo prasmę jas praradusiam žmogui. Vieningas pasaulis – tai supratimo, savitarpio pagalbos pasaulis“, – sako R. Šalaševičiūtė.

Šiais metais Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino Psichikos sveikatos strategijos įgyvendinimo ir savižudybių prevencijos veiksmų 2014-2016 m. planą. Pagrindines plano priemonių grupes sudaro sveikatos priežiūros ir kitų institucijų specialistų bei visuomenės grupių mokymai, pagalbos rizikos veiksnių grupėms organizavimas, psichologinės pagalbos plėtra, savižudybių prevencija, vaikų psichikos sveikatos optimizavimas, psichikos sveikatos priežiūros vadybos tobulinimas.

Pagal planą nuo spalio 1 d. Valstybinio psichikos sveikatos centro struktūroje pradės veikti Savižudybių prevencijos biuras. Jo specialistai rinks, analizuos, apibendrins informaciją apie savižudybes, jas sąlygojančius rizikos veiksnius, teiks siūlymus prevencijos bei postprevencijos klausimais. Pagal kompetenciją biuras dalyvaus koordinuojant tarpinstitucinių savižudybių prevencijos priemonių organizavimą ir vykdymą, vykdys informacinę bei šviečiamąją veiklą, dalyvaus vykdant asmens ir visuomenės sveikatos rizikos veiksnių bei prevencijos priemonių vertinimą.

www.sam.lt

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“