Krizių intervencijos centras Kaune

2014-01-21

Sausio 20 d. Kaune veiklą pradėjo pirmasis Krizių intervencijos centras. Centre bus teikiama intensyvi specializuota pagalba krizinę situaciją patyrusiems pacientams. Be to, anot Respublikinės Kauno ligoninės Psichiatrijos klinikos vadovės Zitos Liubertienės, centro gydytojai, pacientui norint, pagalbą galės suteikti ir jo namų aplinkoje.

Higienos instituto duomenimis, per pastaruosius metus sergamumas psichikos ligomis Lietuvoje padidėjo. Lyginant 2006 metus su 2012 metais psichikos sveikatos ligomis sergančiųjų skaičiaus augo – nuo 93 tūkst. iki 103 tūkst.

Tam įtakos galėjo turėti įvairios ekonominės, socialinės problemos, su kuriomis daugeliui teko susidurti finansinės krizės akivaizdoje. Žinoma, prie blogėjančios situacijos prisideda ir greitas gyvenimo tempas, kylantys rūpesčiai darbe, šeimoje. Taip pat gydytoja pastebi, jog vis daugiau žmonių nebesitaiko su prasta psichinės sveikatos būkle ir kreipiasi į specialistus.

Pagalbą svarbu suteikti per 24 val.

Paklausus Z. Liubertienės, kas yra krizinė situacija ir ką išgyvena joje atsidūręs žmogus, specialistė paaiškino, jog neretai psichiatrines krizes sukelia netikėtos ir sunkios gyvenimo permainos. Žmogų pradeda kamuoti nerimas, įtampa, grėsmė, bejėgiškumas, atsiranda nesaugumo jausmas, patiriamas emocinis stresas. Gydytoja taip pat pastebėjo, kad neretai sutrinka įprastinis paciento elgesys bei socialinė adaptacija.

„Krizinės situacijos metu pagalbą svarbu suteikti per pirmąsias 24 valandas, ypač tai svarbu esant savižudybės grėsmei. Centre dirbantys profesionalai teiks greitą, kokybišką bei kompleksinę pagalbą krizę išgyvenančiam pacientui: taikys ne tik trumpą stacionarizavimą (guldymas ligoninėje), bet ir specializuotą ambulatorinę pagalbą dienos stacionare“, – pasakojo Z. Liubertienė.
Krizių intervencijos centre, be jau išvardintų gydymo metodų, specialistai pasitelks trumpalaikę, į problemą orientuotą psichoterapiją, psichologai konsultuos ne tik krizėje atsidūrusį žmogų, bet ir jo šeimos narius, suteiks žinių, kaip elgtis ištikus krizei, kaip ją atpažinti, kokių veiksmų imtis, kad ateityje šios būsenos būtų išvengta.

Specialistai atvyks ir į namus

„Specialistų komandos nariai, suderinę su pacientu ir jam sutikus, išskirtiniais atvejais patys vyks į paciento namus ar kitą jam priimtiną vietą siekdami išsiaiškinti krizinės situacijos aplinkybes, įvertinti paciento socialinę aplinką ir jos saugumą bei, žinoma, suteiks reikalingą pagalbą. Tokiose situacijose labai svarbu nepamiršti šeimos narių, todėl konsultuojamas bus ne tik pacientas, bet ir jo šeimos nariai“, – teigė Z. Liubertienė.

Pagalba teikiama visą parą

Pagalba Krizių intervencijos centre bus teikiama visą parą visiems Kauno miesto ir regiono gyventojams tel. nr. 8 37 391 319 arba adresu S. Dariaus ir S. Girėno g. 48, Kaunas.

Projektas „Krizių intervencijos centro įkūrimas VšĮ Respublikinėje Kauno ligoninėje“ įgyvendinamas Europos sąjungos struktūrinių fondų (Europos regioninės plėtros fondas) bei Lietuvos Respublikos bendrojo finansavimo lėšomis.

kaunoligonine.lt

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“