Tarptautiniame kongrese pacientai diskutuos apie galimybes dirbti sergant psichikos liga

2013-09-19

2013 m. rugsėjo 20-21 d. Vilniuje, viešbutyje „Radisson Blu Hotel Lietuva“, įvyks tarptautinės organizacijos GAMIAN – Europe (Global Alliance of Mental Health Advocacy Networks, toliauGE) 16-tasis kongresas „Psichikos sveikata ir darbo vieta“. Kongrese dalyvaus apie 50 dalyvių iš 25 Europos šalių, pranešimus skaitys užimtumo politikos analitikai iš Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD), darbdavių atstovai iš „British Telecom“, nevyriausybinių psichikos sveikatos organizacijų nariai.

GE – tai įtakingas tarptautinis pacientų organizacijų, kovojančių už psichikos sutrikimų patyrusių asmenų teises, tinklas, veikiantis Europos lygmenyje, užsiimantis lobizmu, pacientų teisių gynimu, tyrimais, atstovavimu. GE vienija per 60 organizacijų iš daugiau nei 20 Europos (pagal PSO) šalių. 16-tasis metinis GE kongresas vyks Lietuvoje dėl mūsų šalies pirmininkavimo Europos Sąjungos Taryboje, dėl išskirtinio mūsų šalies dėmesio psichikos sveikatai ir dėl aktyvaus jos nario, psichikos sutrikimų patyrusių asmenų vienijančios organizacijos klubo „13 ir Ko“, dalyvavimo organizacijos veikloje.

GE kasmet vykdo įvairius psichikos sutrikimų patyrusių asmenų tyrimus (pacientų stigmos ir diskriminavimo, psichinės sveikatos įtakos asmens fizinei sveikatai ir pan. temomis), kuriuose Lietuvos atstovai dalyvauja bene aktyviausiai, o jos rezultatus skelbia Europos mastu. Praėjusių metų tyrimo rezultatai įgalino GE atstovus sėkmingai inicijuoti svarbių, su psichikos sveikata susijusių klausimų, įtraukimą į EK darbotvarkę. Šių metų tyrimo tema – psichikos sveikata ir darbo vieta.

Kongreso programoje numatyta ponios Mirandos Veerle, OECD Užimtumo, darbo ir socialinio reikalų departamento politikos analitikės ataskaita apie darbą ir psichikos sveikatą 9-se Europos šalyse, organizacijos Fit4Work (Jungtinė Karalystė) atstovo Stephen Bevan įžvalgos apie galimybes dirbti sergant šizofrenija, ponios Catherine Kilfedder (British Telecom) pranešimas apie kompanijos patirtį kovojant su darbuotojų depresija ir šio susirgimo pasekmes darbuotojams bei įmonei, prof. dr. Stellios Styllianidis (Atėnų universitetas, Graikija) paskaita apie būdus, kaip išgyventi ekonominę ir finansinę krizę. Pacientų atstovai pristatys europinio GE tyrimo apie psichikos sveikatą ir darbo vietą rezultatus. Kongreso dalyviai lankysis ir Respublikinėje Vilniaus psichiatrijos ligoninėje (RVPL), kur bus supažindinti su ligoninės istorija bei šių dienų gydymo praktika, čia bus skaitomi pranešimai ir pristatomi geriausi šiais metais vykdyti GE narių projektai.
Konferencijos metu veiks tarptautinė pacientų paveikslų paroda.

Renginys vyks 2013 m. rugsėjo 20 ir 21 d. „Radisson Blu Lietuva“ konferencijų centro Zeta salėje. 
Kongreso pradžia: 9 val. (rugsėjo 20 d.), 9.30 val. (rugsėjo 21 d.)
Daugiau informacijos: Klubo „13 ir Ko“ vadovė Danguolė Survilaitė, tel. 8 682 68353, el. p. danguoles@club13.lt

KONFERENCIJOS PROGRAMA (anglų k.)

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“