Kvietimas palaikyti ES Tabako produktų direktyvą

2013-09-10

Rugsėjo pradžioje pradėjo veikti interneto svetainė www.uzdirektyva.lt, kurios lankytojai turi galimybę visiems Lietuvos europarlamentarams vos keliais paspaudimais išsiųsti laišką, palaikantį Tabako produktų direktyvą.
Savo nuomonę dėl šio dokumento svarbos jau išreiškė keli šimtai piliečių. Dėl Direktyvos Europos Parlamentas balsuos rugsėjo 10-ąją. Vėliau jos svarstymas bus perduotas Europos Tarybai.

Direktyvoje išplėtotos kompleksinės priemonės, padėsiančios įveikti tabako epidemiją: tabako produktuose nebebus galima naudoti skonį suteikiančių ir stiprinančių priedų, pradės veikti nauja pakuočių ženklinimo ir stebėsenos sistema, ant tabako pakuočių atsiras prevenciniai vaizdiniai įspėjimai ir daug kitų veiksmingų priemonių.

Pavyzdžiui, Direktyvos dėka ES nebeliks mėtinio skonio cigarečių, kuriose esantis mentolis dėl šaldančio ir skausmą malšinančio poveikio, maskuoja nemalonų cigaretės dūmų poveikį, padeda tabako dūmams giliau patekti į plaučius, ir taip didina priklausomybės nuo tabako ir susirgimo vėžiu riziką!

Kasmet nuo rūkymo Europoje miršta beveik 700 000 žmonių. Šių mirčių galima išvengti. Net ir nuosaikiai vertinant, kasmet ES valstybės narės išleidžia 25,3 mlrd. eurų rūkymo sukeltoms ligoms gydyti ir dar 8,3 mlrd. eurų prarandama dėl rūkymo sukeltų našumo nuostolių (įskaitant ankstyvą pensiją, mirtis ir pravaikštas).

Tabako ir susijusi pramonė meluoja, kad Direktyvos priemonės yra neapgalvotos ir nepagrįstos. Ši Direktyva buvo tobulinama ir derinama su šalimis narėmis ne vienerius metus, ji grindžiama nuoseklių mokslo tyrimų įrodymais, ir Direktyvos poveikio vertinimo studija.

Apsilankykite svetainėje www.uzdirektyva.lt.

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“