Kaune dalintasi patirtimi ir žiniomis apie savižudybių prevenciją

2013-09-30

Viešosios įstaigos Respublikinės Kauno ligoninės padalinyje Marių ligoninė vyko konferencija–diskusija „Savižudybių prevencija – iššūkiai ir galimybės biopsichosocialiniame kontekste“. Konferencija buvo skirta Pasaulinei savižudybių prevencijos dienai, rugsėjo 10-ajai, paminėti. Renginio organizatoriai – Lietuvos psichiatrų asociacijos Kauno krašto filialas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Psichiatrijos klinika bei Respublikinė Kauno ligoninė.

Konferencijoje dalyvavo visa eilė specialistų, susijusių su pagalba asmenims, bandžiusiems nusižudyti, bei turinčių galimybes užkirsti kelią kai kurių asmenų savižudybėms, – gydytojai psichiatrai, psichologai, socialiniai darbuotojai, psichoterapeutai bei psichikos sveikatos slaugytojos. Susirinko nemažas būrys Vytauto Didžiojo universiteto medicinos psichologijos magistrų bei LSMU psichiatriją studijuojančių rezidentų.

Konferencijos atidaryme įžangos žodžius taręs VšĮ Respublikinės Kauno ligoninės generalinis direktorius doc. dr. Linas Vitkus, LSMU MA Psichiatrijos klinikos vadovė prof. dr. Virginija Adomaitienė, LPA Kauno krašto filialo pirmininkė gyd. Ramunė Mazaliauskienė pažymėjo, kaip svarbu gebėti kompleksiškai pažvelgti į su savižudybėmis susijusią situaciją ir į galimą jų prevenciją, akcentuojant tiek visų psichikos sveikatos specialistų, tiek bendruomenės svarbą. Kompleksišką, daugiabriaunį požiūrį atskleidė konferencijos lektorių pranešimai: prof. dr. V. Adomaitienė kalbėjo apie šios problemos svarbą praktiniame darbe ir analizavo universitetinės ligoninės duomenis, doc. dr. D. Leskauskas komentavo mokslinius tyrimus, kurie pagrindžia galimą savižudybių prevenciją, LSMU doktorantė A. Kunigėlienė analizavo mėginusių nusižudyti asmenų socialinius–demografinius veiksnius. Keli pranešimai buvo skirti išnagrinėti savižudybių ypatumus, esant tam tikroms būsenoms ar ligoms: dr. A. Veryga kalbėjo apie priklausomybių sąsajas su savižudybėmis, gyd. R. Mazaliauskienė apie savižudybes šizofrenijos metu, o depresijų gydymo skyriaus vedėja gydytoja psichiatrė D. Gudeikienė apie savižudybes, sergant depresijomis. Pastarajame pranešime buvo nagrinėjami depresijų gydymo skyriaus duomenys, apie į skyrių patenkančius nusižudyti bandžiusius asmenis, nagrinėtos jų diagnozės, kai kurie demografiniai rodikliai. Įdomus pastebėjimas – demografinių rodiklių koreliacija su prof. dr. V. Adomaitienės pateiktais universitetinės ligoninės duomenimis.

Platesnį, už psichiatrijos ribų išeinantį kontekstą, renginiui suteikė S. Jaskutytės pranešimas apie psichosocialinę, o ypač monsinjoro Artūro Jagelavičiaus pasisakymas, apie dvasinę pagalbą bandžiusiems nusižudyti. Konferencijos dalyviai po renginio dalyvavo įdomiose diskusijose šia tema, išsakė asmeninę nuomonę bei patirtį, dirbant su asmenimis, kurie yra bandę nusižudyti ar yra padidintos rizikos nusižudyti grupėje.

Gyd. Ramunė Mazaliauskienė

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“