Trumpesnė darbo savaitė ir ilgesnės atostogos medikams

2013-07-26

Sveikatos priežiūros specialistams, darbe patiriantiems didesnę protinę, emocinę įtampą, sutrumpinamos darbo savaitės valandos ir prailginamos atostogos. Tai numatyta š. m. liepos 24 d. Vyriausybės priimtuose nutarimų, reglamentuojančių kai kurių darbuotojų darbo laiko ir atostogų trukmę, pakeitimuose.
 
Primenama, kad Lietuvos psichiatrų asociacija yra siuntusi raštą Sveikatos apsaugos ministerijai su išsakyta pozicija minėtu klausimu, tačiau į diskusijas nebuvo kviečiama.
 
Tokiu būdu įgyvendinta Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo 2013 m. gegužės 9 d. nutarimo nuostata, kurioje nurodyta medicinos darbuotojų savaitinio darbo laiko bei atostogų trukmės diferencijavimo būtinybė. Priklausomai nuo sveikatos priežiūros darbuotojų darbe patiriamos skirtingos nervinės, emocinės ir protinės įtampos, ligų specifikos, paciento būklės, naudojamų gydymo būdų ir metodų  naujuose Vyriausybės nutarimuose nustatyta  sutrumpinta darbo savaitė ir  pailgintos atostogos.
 
„Mano pozicija aiški – Konstitucinio Teismo nutarimų laikytis yra privalu, jie turi būti įgyvendinti, – sako sveikatos apsaugos ministras V. P. Andriukaitis. – Darbo grupė operatyviai rado optimalų sprendimą, kuris ne tik įgyvendina Konstitucinio teismo sprendimą, bet ir gerina nemažos dalies medikų darbo sąlygas. Tokios strategijos laikysimės ir ateityje – svarbiais klausimais tarsimės, ieškosime kokybiškų sprendimų, juos plačiai apsvarstę ir įvertinę įgyvendinsime“. 
 
37 valandų darbo savaitė vietoj buvusių 38 valandų nustatyta skubią, neatidėliotiną pagalbą  teikiantiems medikams, chirurgines operacijas atliekantiems ar jose dalyvaujantiems specialistams. Valanda trumpiau per savaitę taip pat dirbs sveikatos priežiūros specialistai gydantys ir prižiūrintys pacientus priverstinio hospitalizavimo ar laisvės atėmimo vietų gydymo įstaigose.
 
Skubią, neatidėliotiną pagalbą teikiantys medicinos darbuotojai pagal naująjį teisės aktą vietoj 36 kalendorinių dienų dabar turės 37 dienų atostogas. Chirurgines operacijas atliekantys ar jose dalyvaujantys medikai bei sveikatos priežiūros specialistai, dirbantys priverstinio hospitalizavimo ar įkalinimo vietų ligoninėse, turės 38 kalendorinių dienų atostogas. 
 
Skaičiuojama, kad darbo savaitė sutrumpės, o atostogos pailgės 28 proc. sveikatos priežiūros specialistų.
 
Paspaudę apačioje esančią nuorodą, rasite pasirašytą nutarimą:
Nutarimas dėl darbo savaitės trukmės ir atostogų
Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti
Prev Next
Gegužė 2021
Pi. A. T. K. Pe. Š. Sk.
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Sekite naujienas: „Facebook“