Paminėtas Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės 110 metų veiklos jubiliejus

2013-06-04

Kiekvienos įstaigos istoriją kuria joje dirbantys žmonės. Net jei vertintume šį ligoninės jubiliejų kaip sąlygiškai susiklosčiusią tradiciją ar tam tikrą skaičių kombinaciją, negalime nepastebėti vieno privalumo: tai puiki proga prisiminti ir pagerbti čia dirbusius ir dirbančius žmones, padėkoti už jų atsidavimą savo profesijai, pasidžiaugti jų nuveiktais darbais. Juk visi suprantame, kokio subtilumo reikalauja psichiatrijos sritis. Artėjant jubiliejui ligoninės direktorius med. dr. Valentinas Mačiulis parengė ir išleido pastarojo 10-mečio (2003-2013m.) ligoninės kolektyvo atliktų mokslo ir praktikos darbų apžvalgą.

Siekiant įamžinti Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės veiklos 110-ies metų sukaktį ir pagerbti ligoninės bendruomenę, atkreipti visuomenės, šiuo atveju ypač menininkų, dėmesį į psichiatrijos sritį, stiprinti ryšius su įvairiomis šalies ir tarptautinėmis bendruomenėmis, buvo paskelbtas tarptautinis ekslibrisų konkursas. Mūsų džiaugsmui jis sulaukė didžiulio dėmesio. Darbus atsiuntė 85 dailininkai iš 25 šalių. Gauta daugiau kaip 300 konkursinių darbų. Sukaupta solidi ekslibrisų kolekcija. Ekslibrisai skirti ne tik mūsų ligoninės jubiliejui įprasminti, bet ir kitoms šalies bei užsienio psichiatrijos gydymo įstaigoms, su kuriomis bendradarbiaujame. Jie susieti su ligoninės ar konkretaus jos padalinio istorija, veikla, įranga, skirti konkretiems žmonėms, teikiantiems psichiatrinę pagalbą, diagnozuojantiems ir gydantiems psichikos sutrikimus.

Kita vertus, turime puikią progą susipažinti su ekslibriso menu: ligoninės erdvėje eksponuojama ekslibrisų paroda, kuri vėliau keliaus ir į kitas ekspozicines erdves. Išleistas ir ekslibrisų katalogas, kuriame lietuvių ir anglų kalbomis glaustai pristatoma ligoninės istorija, aptariami konkursiniai darbai, publikuojami ekslibrisai, jų kataloginiai duomenys bei konkurso dalyvių, laureatų ir prizininkų sąrašai. Kiekviename iš šių mažų kūrinėlių ne tik atsiskleidė individualus menininko braižas, bet ir jo požiūris į žmogaus psichikos sutrikimus, psichiatrijos ligoninės darbuotojų darbo specifiką.

Nuoširdžiai dėkojame visiems dailininkams, atsiliepusiems į kvietimą dalyvauti šiame konkurse ir sušildžiusiems mūsų jubiliejų savo širdies, minčių, talento spinduliais. Tariame ačiū visiems projekto rėmėjams, buvusiems kolegoms ir į šventinį renginį gausiai susirinkusiems svečiams.

Maloniai kviečiame aplankyti tarptautinę ekslibrisų parodą, kuri veiks visą vasarą darbo dienomis nuo 8 iki 17 val. (Administracinio pastato II aukšte, Parko g. 15).

 Renginio akimirkos:

DSC02822_4DSC02785_3DSC02783_2DSC02778_1DSC03000_5

Tapkite mūsų rėmėjais: Paremti

Sekite naujienas: „Facebook“